![](/media/lib/394/n-recznik-cd37cd12b8e4394133c2d26b13965283.jpg)
Japończycy rozwiązali zagadkę twardnienia bawełnianych ręczników podczas naturalnego suszenia
27 marca 2020, 21:10Uprane bez płynu zmiękczającego bawełniane ręczniki, które naturalnie wyschną, twardnieją. Dotąd nie było wiadomo, czemu się tak dzieje, ale japońscy naukowcy z Kao Corporation i Uniwersytetu Hokkaido uważają, że rozwiązali tę zagadkę.
![](/media/lib/387/n-oslony-058c96e62600cb03eb3c22a96d7fd4ae.jpg)
Kosmiczna osłona radiacyjna z... rdzy
13 lutego 2020, 05:06Na North Carolina State Univeristy powstała nowa technika ochrony elektroniki przed promieniowaniem jonizującym. Jest ona tańsza od istniejących metod, a składnikiem, który zapewnił jej sukces jest... rdza.
![](/media/lib/370/n-magdalena-kundys-siedlecka-a9ec7bbd5e20dff4ad292e47af900a84.jpg)
Neuroprzekaźniki w okamgnieniu
24 października 2019, 12:46Od ich właściwych proporcji neuroprzekaźników zależy płynne funkcjonowanie mózgu. Zaburzenia oznaczają choroby. Dlatego tak ważne jest, by umieć wykrywać takie zaburzenia jak najwcześniej. Zanim jeszcze pojawią się widoczne objawy. W pracy, którą właśnie opublikowaliśmy, udowodniłam, że w mysim serum (czyli krwi bez czerwonych krwinek) potrafię wykryć serotoninę w stężeniu tak niskim, jakie można znaleźć fizjologicznie - podkreśla Magdalena Kundys-Siedlecka z IChF PAN.
![](/media/lib/366/n-perowskity-18cad7679977f06dcff394602ab80fe2.jpg)
Czas perowskitów
20 września 2019, 05:27Jaki powinien być panel słoneczny marzeń? Efektywny, tani w produkcji, trwały, giętki i przyjazny środowisku. Wszystko to mogą dać perowskity: nowy materiał, który oferuje efektywność energetyczną porównywalną z panelami krzemowymi, ale jest o wiele tańszy i prostszy do wyprodukowania. Nowe badania prowadzone w IChF PAN we współpracy ze szwajcarskim EPFL przybliżają nas do komercjalizacji tej technologii.
![](/media/lib/349/n-plastikpdk-5a6a949f18e78a55f3fb2e5f9c9ab9a8.png)
PDK – plastik przyszłości rozwiąże problem recyklingu tworzyw sztucznych?
10 maja 2019, 11:17Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) opracowali plastik nowej generacji, który można wielokrotnie poddawać recyklingowi, nadając mu różne kształty i kolory. Obecnie plastik, ze względu na to, że zawiera najróżniejsze dodatki jak barwniki, wypełniacze czy opóźniacze zapłonu, stanowi poważny problem, m.in. dlatego, że tylko niewielka jego część może zostać poddana recyklingowi.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![](/media/lib/333/n-koktajl-883e1912975167f4b2ab06c01a6d55c6.jpg)
By pozyskać ze szpinaku najwięcej luteiny, dobrze jest pić soki i koktajle
24 grudnia 2018, 10:30Jak pozyskać najwięcej przeciwutleniacza luteiny ze szpinaku? Spożywać go w postaci soku bądź koktajlu.
![](/media/lib/320/n-pestycyd-hamuje-rozwoj-mozgu-4898d686a519d0e1992dc7107425b2d2.jpg)
Pestycyd hamuje rozwój mózgu żab lamparcich
7 września 2018, 11:02Powszechnie wykorzystywany pestycyd - chlorpyrifos - hamuje rozwój mózgu żab lamparcich (Lithobates pipiens).
![](/media/lib/318/n-holenderskie-sery-fcf4b36c39ef4ed05ce24d8eeaff67fb.jpg)
Naukowcy zidentyfikowali najstarszy twardy ser
16 sierpnia 2018, 09:52Zestalona biaława masa, znaleziona w jednym z naczyń z grobowca Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika z czasów panowania faraona Setiego I oraz jego syna Ramzesa II, to najstarszy znany twardy ser.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …